Leef voluit - bewust ademhalen

Leef voluit -bewust ademen

Uit: Nr. 246, nov/dec 2016

Transformational breath

Zoals je ademt, zo leef je. Letterlijk. Als we langer dan drie minuten stoppen met ademen, is het gedaan. Boeiend eigenlijk, als je bedenkt dat we drie dagen zonder water kunnen en maar liefst 40 dagen zonder vast voedsel. Zuurstof geeft energie. Beter ademen betekent dus ook: energieker leven.

Wist je dat 70 tot 80 procent van onze energievoorraad afhankelijk is van de hoeveelheid zuurstof in ons lichaam? Als je je dat realiseert is het eigenlijk best bijzonder dat we niet meer aandacht hebben voor onze ademhaling en het verbeteren daarvan, terwijl we bijvoorbeeld wel vaak letten op onze voeding. Als arts verbaast dat me altijd. In het moderne, jachtige leven is het hebben van veel energie – en dus lucht – toch ontzettend belangrijk?

Naar adem happen

Op het moment dat er iets spannends gebeurt in ons leven, stokt de adem. Als je stopt met ademen, zeg je eigenlijk: ‘Ik leef nu even niet, ik ben hier niet bij.’ Hoe vaak stop jij eigenlijk met ademen? Heb je daar al eens bij stilgestaan?

Afhankelijk van welk onderzoek je erop naslaat, gebruikt de gemiddelde westerse medemens waarschijnlijk slechts 30 tot 50 procent van zijn of haar ademhalingscapaciteit. Sporten is in die metingen inbegrepen. Als je onbewust ademt, laat je dus het grootste gedeelte van je ademhalingscapaciteit onbenut. Niet alleen hebben we vaak met veel stress te kampen, we beroven onszelf ook nog eens van de zuurstof die zo cruciaal is voor onze energievoorraad!
Waarom versterven we onszelf dagelijks? Het gebeurt vaak onbewust. Bewust ademen is nu eenmaal niet iets wat ons wordt bijgebracht tijdens de opvoeding. Zelfs binnen de geneeskunde wordt alleen gesproken over de lichamelijk aspecten van de ademhaling.

Bewust ademen

Bewust ademen kun je leren. Ik werk zelf met Transformational Breath. Dit is een krachtige, liefdevolle, zelfhelende techniek, waarmee je leert om je ademhaling te verruimen. Vooral het gebruik van het middenrif is daarbij belangrijk. Als je daar aandacht aan besteedt, leer je om dieper in de buik te ademen en stapsgewijs je volledige ademhalingscapaciteit aan te spreken.
De adem is onlosmakelijk verbonden met het leven en bepaalt daardoor grotendeels ook hoe we in het leven staan. De adem vertelt ons wie wij zijn en wordt gevormd door onze ervaringen. Maar omgekeerd beïnvloedt ons adempatroon ook weer ons leven. Het werkt dus twee kanten op.

Het bijzondere aan Transformational Breath is dat je feedback krijgt op je eigen ademhaling. Tijdens de sessies leer je om je eigen, beperkende, ademhalingspatroon te doorbreken en de ademhaling te verruimen. Eenmaal aangeleerd, is deze techniek direct in het dagelijkse leven inzetbaar. Hierdoor word je ook onafhankelijk van de ademcoach.
Op het moment dat je je adem weet te veranderen, verandert je leven ogenblikkelijk. Je leven weerspiegelt namelijk je innerlijke staat. Dit klinkt misschien erg simpel, maar de ervaring leert dat een veranderd adempatroon een diepe impact heeft op de individuele ervaring van het leven. Binnen 6 tot 10 ademsessies staan mensen totaal anders in het leven en maken ze andere keuzes dan voorheen. De effectiviteit is indrukwekkend.

Drie niveaus

De adem is de enige lichamelijke functie die de lichamelijke, mentaal-emotionele en spirituele vlakken in een mens met elkaar verbindt, en de adem is de enige lichaamsfunctie die je zowel bewust als onbewust kunt aansturen.

 • Het lichamelijke niveau
  Zuurstof is essentieel voor de verbrandingsprocessen in lichaamscellen en is de belangrijkste factor in de energievoorraad van elke cel. Een diepere en volledige ademhaling verhoogt het zuurstofgehalte in het lichaam en creëert zo indirect meer energie. Metingen hebben laten zien dat de zuurstofspanning in de vingers van deelnemers steeg van 96-97% naar 98-99% tijdens een ademsessie. Dit lijkt op het oog een kleine stijging, maar het is een belangrijk verschil voor het lichaam; ons lichaam is erg gevoelig voor zuurstofschommelingen.
  Een ander lichamelijk effect van deze ademhalingstechniek heeft te maken met de lymfedrainage. Door de middenrifbeweging ontstaat er in de buik een masserende werking. Er wordt een vacuüm in de buik gecreëerd waardoor het terugstromen van lymfevocht beter gaat. Dit betekent dat Transformational Breath ook een ontgiftende werking heeft.
  Dankzij de toegenomen hoeveelheid zuurstof en de verhoogde uitscheiding van gifstoffen wordt het lichaam gezuiverd. Dat is goed voor de gezondheid. Er is een indrukwekkend aantal verhalen van mensen die een sterke verbetering ervoeren van aandoeningen zoals hyperventilatie, astma, pijnklachten, chronische vermoeidheidsklachten, darmklachten, lage rugklachten, depressieve klachten, angst- en paniekstoornissen, diabetes, schildklierklachten en allergieën zoals hooikoorts.
  Maar let op: Transformational Breath is niet bedoeld als therapie voor lichamelijke ziekten. Het is een zelfontwikkelingsinstrument. Als arts met jarenlange ervaring met deze ademtechniek denk ik dat we in de reguliere geneeskunde een belangrijk aspect van gezondheid over het hoofd zien. Emoties, gedachten en het lichaam zijn volgens mij niet los van elkaar te zien. Ze beïnvloeden elkaar over en weer. Welzijn is pas mogelijk wanneer alles met elkaar in balans is.
 • Het mentaal-emotionele niveau
  Volgens de kwantummechanica bestaat alles uit energie. Ook materie. Elke levende cel in de natuur heeft een elektromagnetische lading en ook ons lichaam heeft een meetbaar elektromagnetisch veld. Een verandering in dit veld kan direct een verandering in ons lichaam teweegbrengen. Verschillende theorieën beweren dat ook emoties zich als energie door ons lichaam bewegen. Een verandering in onze emoties en gedachten hebben dan direct effect op ons lichaam. Deze veranderingen zijn meetbaar en zijn in verschillende wetenschappelijke onderzoeken aangetoond. Hoe we denken en voelen, bepaalt dus gedeeltelijk onze fysieke gezondheid.
  Bij Transformational Breath leer je om ‘verbonden’ adem te halen, zonder pauzes tussen de in- en uitademing. Daardoor ontstaat er toegang tot het onderbewuste. Er wordt niet met woorden gewerkt, het hoofd gaat op een zijspoor. Er wordt een opening naar oude emotionele patronen en belemmerende overtuigingen gecreëerd en je kunt neutraliseren wat je eerder verdrongen hebt. Dat hoeft trouwens niet door herbeleving; een groot deel van de verwerking speelt zich buiten het bewustzijn af. Je lost op een blijvende manier oude emotionele en belemmerende overtuigingen op, waardoor ze voortaan niet meer onderdrukt hoeven te worden. Zo houd je energie over voor andere, positievere dingen in het leven. Mensen zeggen vaak letterlijk dat ze zich lichter en vrolijker voelen.
 • Het spirituele niveau
  Wanneer je de negativiteit in je onderbewustzijn wegwerkt, ontstaat er meer helderheid en ruimte voor de ervaring van je ware zelf. Werken met je adem betekent dichter in contact komen met wie je werkelijk bent. Je begrijpt veel beter wat bij je past en wat er nodig is. ‘Nee’ zeggen – of juist ‘ja’ – wordt moeiteloos. Je hebt geen problemen meer met duidelijk en eerlijk communiceren over je gevoelens en behoeften. Als je weet wie je in essentie bent, verkrijg je werkelijke vrijheid.

De praktijk

Een 42-jarige vrouw bezocht mijn praktijk na het traumatische verlies van haar ongeboren kind. Ze was met behulp van IVF zwanger geworden, maar de baby bleek in een zeer vergevorderd stadium van de zwangerschap overleden te zijn. Ze had de bevalling moeten doormaken, om vervolgens afscheid te nemen.
Haar partner en zij wilden nog steeds dolgraag een kind. Ze deden nogmaals IVF, alhoewel de kans van slagen zeer klein was door haar leeftijd en voorgeschiedenis. Deze poging bleef zonder resultaat. Er was toen nog één embryo over dat teruggeplaatst zou kunnen worden. Ze besloten een pauze te nemen tot na de eerste verjaardag van hun overleden kind. De ademtherapie was voor haar mede bedoeld om dit trauma te verwerken.

Precies een jaar na het overlijden van haar kindje kwam ze nog een keer voor een ademsessie. Voorafgaand aan een sessie bepalen we samen altijd een intentie die versterkt wordt door het ademen. Zij had als intentie ‘ik leef’ gekozen. Het werd een diepgaande sessie. Ze besefte dat zij tot op dat moment nooit bewust had gekozen voor het leven. In de rust aan het einde van de sessie zette ik intuïtief precies het nummer op dat zij al vaak had beluisterd bij de verwerking van het overlijden van haar kind. Ze vertelde dat ze tijdens de sessie op dat moment heel bewust ten volste had gekozen voor het leven.
Veertien dagen na deze sessie werden opnieuw haar hormonen getest om nog éénmaal IVF te proberen. Ze bleek via de natuurlijke weg in verwachting te zijn. Ze heeft de zwangerschap volledig voldragen, ondersteund door Transformational Breath. Haar kind is op tijd en kerngezond geboren. Het is een erg opgewekt kind, vol levensvreugde.

Transformational Breath is natuurlijk geen wondermiddel bij vruchtbaarheidsproblemen. Maar het helpt je wel om oude patronen op te ruimen, je gezonder en vrijer te voelen. Het geeft energie. En wie weet wat er dán allemaal kan gebeuren. Wonderen zijn de wereld niet uit.

Nadja Benschop

info@altractive.nl

Nadja Benschop is arts en Senior Trainer Transformational Breath, alsmede opleider in de opleiding tot Transformational Breath ademcoach. Ze heeft een eigen praktijk in Bilthoven.

 

Gepubliceerd in: DNUA 246 november – december 2016